bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1711667469 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

ПРЕБРОЯВАНЕ 1956 В ДИГИТАЛЕН ФОРМАТ
Соня Златанова
Резюме: На 1 декември 1956 г. стартира единадесетото преброяване на населението и жилищния фонд в България. Извършва се съгласно постановление на Министерския съвет от 14 април 1956 година.
За първи път по време на преброяването през 1956 г. се прилага методът на интервюто, като всички преброени лица освен децата и тежко болните са разпитвани лично от преброителите, които същевременно са попълвали анкетните карти.
Преброяването е извършено от 23 598 преброители и 5 397 контрольори. Обръща се специално внимание на подготовката на кадрите, ангажирани в преброяването.
Комуникационно-информационната кампания на Преброяване 1956 се разгръща в широк общонационален мащаб. Осъществени са 6 777 радиопредавания, печатните медии публикуват 248 статии, 21 341 са проведените беседи и събрания. В продължение на три месеца е прожектиран късометражният филм „Животът в цифри“, създаден специално за преброяването.
Единадесетото преброяване на населението и жилищния фонд е първото, при което се въвежда машинна обработка на данните.
Поетапно в четири тома са публикувани данни за демографското и социално-икономическото състояние на населението.
Резултатите от преброяването на жилищния фонд са издадени в два тома. Том първи съдържа информация за жилищния фонд на София. В том втори са публикувани данни на национално ниво.
През 2017 г. за първи път в уебпространството се публикува дигиталната колекция „Преброяване 1956“. Тя е с обем 3 290 страници и се достъпва през двуезичния интернет портал на дигиталната библиотека на Националния статистически институт. Търсенето е възможно както на български, така и на английски език.

Ключови думи:
Дата на публикуване: 2017-03-20
Свали пълен текст