bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1713252623 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

Информация за проект Прилагане на технически и статистически SDMX стандарти в Националната статистическа система на България
Галя Статева, Костадин Георгиев
Резюме: В информацията са описани дейностите и постигнатите резултати по изпълнението на проект „Прилагане на технически и статистически SDMX стандарти в Националната статистическа система на България”. Проектът беше с продължителност 24 месеца (декември 2012 - ноември 2014 г.) и на обща стойност 113 000 евро. Неговото успешно изпълнение се осъществи съвместно от статистически и ИТ експерти в НСИ.
Основните цели на проекта са прилагане и популяризиране на техническия и статистически SDMX стандарт за обмен на статистически данни и метаданни в националната статистическа практика и постигане на вертикална интеграция между Националната статистическа система и Европейската статистическа система.
Резултатите от проекта ще бъдат полезни не само за НСИ, а и за Националната статистическа система като цяло. Изградената SDMX-RI и наличието на уебуслуги за базата данни за разпространение може да бъде допълвана с нови статистически области с цел обмен на данни и метаданни на национално и международно ниво. В процеса на изпълнение на проекта са приложени най-актуалните средства за обмен и разпространение на статистически данни и метаданни в Европейската статистическа система чрез прилагане на SDMX стандарта.

Ключови думи:
Дата на публикуване: 2015-01-14
Свали пълен текст