bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1711641999 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА СПИСАНИЕ СТАТИСТИКА
Соня Златанова
Abstract: Историческата справка има за цел да запознае читателите със създаването и развитието на единственото списание за статистическа методология, теория и практика в България - сп. „Статистика“, което през 2019 г. навършва деветдесет години.
Проследени във времето, рубриките в списанието показват развитието на статистическата наука, както и следването на изградени традиции в областта на статистическите изследвания в национален и международен мащаб.
Подчертано е историческото значение на изданието, неговата роля и мисия като проводник на статистическата научна мисъл, като инструмент на статистиката, доказал се във времето по отношение на статистическата теория и практика, като средство за надграждане на статистическата култура. Списанието е трибуната, от която се популяризира статистическото знание и информация, то е оказало влияние върху поколения учени, статистици и икономисти. Неговите автори безпогрешно са усещали пулса на времето и това е определяло съдържанието на техните статии.
За изготвянето на прегледа са използвани 294 броя на списанието. Пълната колекция на сп. „Статистика“ се състои от 29 875 дигитални страници със свободен безплатен достъп в дигиталната библиотека на НСИ.
Keywords:
Date published: 2019-03-20
Download full text