bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1714080248 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up

140 ГОДИНИ СТАТИСТИКА НА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА БЪЛГАРИЯ
Соня Златанова
Abstract: През 2020 г. се навършват 140 г. от създаването на статистическата институция в нашата страна, както и от създаването на статистиката на външната търговия.
Външната търговия е изцяло свързана с митническите операции както по отношение на вноса, така и по отношение на износа, поради което в основите на външнотърговската статистика са документите на митническите учреждения.
Външнотърговската статистика е ценен източник на информация за обемите и мащабите на търговските операции в различните исторически периоди. Потребителите могат да проследят динамиката във вноса, износа, транзита и антрепозита за съответния период, да правят сравнения в класификациите и стойностите на стоките, както и да установят местопроизхода и местоназначението им.
Колекцията „Статистика на външната търговия на България“ съдържа над 52 000 дигитални страници и предоставя възможност да се проследи развитието на външната търговия на България, както и промените и усъвършенстването на методите и технологиите на събиране, обработване и представяне на статистическата информация през 140-годишната история на българската държавна статистика.
Дигиталната библиотека на Националния статистически институт предоставя безплатен онлайн достъп до пълната колекция „Статистика на външната търговия на България“ за периода 1880 - 2009 година.
Колекцията е достъпна на интернет адрес:
https://www.nsi.bg/statlib/bg/bool-simp.php?db=ekku&outType=0&bool=%28%E2%FA%ED%F8%ED%E0+%F2%FA%F0%E3%EE%E2%E8%FF+%E1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF%24%29&recordsPerPage=12&page=1




Keywords:
Date published: 2020-09-18
Download full text