bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1711672899 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up

СПОМЕНИТЕ НА ЕДИН СТАТИСТИК.ОПИТ ЗА БИОГРАФИЧНО ЕСЕ (ЧАСТ II)
Богдан Богданов
Abstract: Във втората част на своите спомени авторът разказва за един емблематичен период от професионалния си път в държавната статистика - от 1991 до 2007 година. Това е периодът, когато държавната статистика променя посоката на своето развитие, адаптирайки се към условията на новите демократични ценности и преход към пазарна икономика.
Това продължение може да се приеме и като разказ равносметка за изминалото време, когато в НСИ започват реформи в съответствие и в съзвучие с развитието на статистическите изследвания в държавите от Европейския съюз. Така постепенно беше постигната коректна сравнимост между данните от статистическите изследвания, осъществявани от българската статистика и националните статистики на държавите в Европейския съюз.
Разглежданият период обхваща дейността на НСИ, когато председатели на институцията са проф. Захари Карамфилов и доц. Александър Хаджийски. Направени са изводи за работата на държавната статистика и нейното развитие в навечерието на приемането на България за член на Европейския съюз през 2007 година.
Есето е посветено на 140 години от създаването на българската държавна статистика.
Keywords:
Date published: 2020-06-17
Download full text