bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1713542238 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up

ПРОФ. ДАНО БАЛЕВСКИ
Димитър Радилов
Abstract: Професор Дано Балевски е роден на 26.05.1925 г. в гр. Угърчин. Висшето си образование получава в Московския икономико-статистически институт със специалност „Статистика“, като завършва с отличен успех. През 1952 г. постъпва на работа в Главна дирекция на статистиката като началник на отдел и от този момент свързва живота и професионалната си кариера със статистическата институция. Проф. Балевски последователно е заместник-председател на ЦСУ, председател на ЦСУ, председател на Комитета по единна система за социална информация, първи заместник-председател на Комитета за социална информация и отново е първи заместник-председател на ЦСУ до пенсионирането си.
Проф. Балевски полага усилия за развитие и задълбочаване на статистическата дейност, разширява обхвата на статистическите изследвания, както и на публикационната дейност. Проф. Балевски взема активно участие в международното сътрудничество в областта на статистиката. В продължение на близо 40 години той чете лекции по статистика на външната търговия и икономическа статистика във ВИИ „Карл Маркс“. Научните търсения на проф. Д. Балевски се допълват с редица публикации.
Името и дейността на проф. Дано Балевски оставят трайна следа в средите на българските статистици. Умира в гр. София на 11.03.1997 година.

Keywords:
Date published: 2020-06-17
Download full text