bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1713399107 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1975 ГОДИНА
Соня Златанова
Резюме: Разпореждане № 60 на Бюрото по преброяванията на Министерския съвет от 18 февруари 1972 г. регламентира провеждането на тринадесетото преброяване на населението в България. Създадена е правителствена комисия, която изготвя план за организиране и провеждане на преброяването. Съгласно точка втора от изпълнението на плана е изработен проект на програма за преброяването в края на 1975 година. При изготвянето на проекта са взети предвид както опитът на националната статистика, така и препоръките на Конференцията на европейските статистици при Икономическата комисия за Европа и постоянната комисия по статистика при Съвета за икономическа взаимопомощ.
Тринадесетото преброяване на населението започва точно в 8.00 часа на 2 декември 1975 година. Това означава, че всички преброители и контрольори са по местата си и в уречения час преброяването започва във всички населени места в България.
В периода 17 - 20 декември 1975 г. ръководителите по преброяването при общинските народни съвети представят на окръжните преброителни комисии сводните ведомости за преброеното население, жилищния фонд, репрезентативните наблюдения попълнените и преброителни материали по график, определен от окръжната преброителна комисия.
Ключови думи:
Дата на публикуване: 2022-06-29
Свали пълен текст