bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1710817634 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

90 ГОДИНИ СПИСАНИЕ СТАТИСТИКА
Богдан Богданов
Резюме: Тази година се навършват 90 години от излизането на първата книжка на сп. „Статистика“. През всичките години на своето съществуване списанието отразява различни аспекти от развитието на теорията и практиката в областта на статистиката.
В първата книжка на списанието от 1929 г., когато наименованието му е „Тримесечно списание на Главната дирекция на статистиката“, на вниманието на читателите се представя автентичният текст на програмната статия, която определя визията на неговите създатели. Актуалността на написаното тогава не е загубена и до днес. Още в първия брой на списанието авторите посочват, че резултатите от статистическите изследвания се считат за „неизбежна необходима основа“ за развитието на науката и държавата.
Постиженията на статистическата теория и практика, широко разпространени чрез страниците на списанието през годините, поставиха НСИ на престижно място в международния обмен на информация. Затвърдиха неговата роля като държавна институция със 138-годишна история, която е необходима за държавното управление. Бъдещите задачи на сп. „Статистика“ са свързани със запазване на академичния дух, завещан от неговите създатели.

Ключови думи:
Дата на публикуване: 2019-03-20
Свали пълен текст