bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1711616055 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1910 ГОДИНА
Соня Златанова
Резюме: Шестото преброяване в България започва на 31 декември 1910 г. съгласно Указ № 326 на цар Фердинанд от 12 юли 1910 година. С него се постановява да се извърши общо преброяване на населението, сградите и домашния добитък според наредбите и упътванията на Главна дирекция на статистиката.
С цел популяризиране на преброяването като общонационална задача са издадени специални брошури. Големи афиши са разлепени по улиците на видни места във всички градове и села на Царството. Листовки с покана към българските граждани да участват в преброяването са разпространени сред населението в периода 27 - 31 декември 1910 година.
Първа излиза от печат през 1911 г. публикацията „Предварителни резултати от преброяване на населението в Царство България на 31 декември 1910 г. Броят на населението по населени места“, която предоставя на държавата данни за броя на населението в страната.
Втората серия публикации е съставена от три тома със заглавие „Общи резултати от преброяване на населението в Царство България на 31 декември 1910 г.“ с данни за населението по различни показатели.
Третата серия публикации в 12 тома представя данни за населението по окръзи, а четвъртата серия в два тома съдържа информация за сградите и жилищния фонд в Царство България по общини и населени места.
Публикациите от преброяването на населението и жилищния фонд през 1910 г. са дигитализирани и са със свободен безплатен достъп в дигиталната библиотека на НСИ. Дигиталната колекция съдържа 2 486 страници статистическа информация.



Ключови думи:
Дата на публикуване: 2020-03-13
Свали пълен текст