bg | en
Magazine
Array ( [session_started] => 1713531065 [LANGUAGE] => BG [LEPTON_SESSION] => 1 )
Регистрация

Вход:


Забравили сте данните? Подписка

ПРЕБРОЯВАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1904 ГОДИНА
Соня Златанова
Резюме: На 31 декември 1904 г. се провежда първото преброяване на индустриалните предприятия в България, които са насърчавани от държавата. Целта е да се съберат данни за зараждащата се едра и насърчаваната от държавата индустрия, да се получи ясна представа за техническото състояние, до което е достигнала, и да се регистрира нейната производителна способност, както и нуждите на индустриалните предприятия.
Дирекцията на статистиката събира сведенията за индустрията чрез специално подготвени формуляри. Всяко лице, притежаващо индустриално предприятие, което влиза в категорията на насърчаваните от държавата, попълва по един въпросник, който съдържа въпроси от първостепенна важност, отнасящи се за състоянието и продуктивността на индустриалното заведение. Всеки работник във фабриката или административен служител в канцеларията също попълва по указания на Дирекцията по една лична карта, която показва неговото положение и функции във фабриката.
Личната карта на работниците и работничките съдържа 25 въпроса.
Дадени са и указания за попълването на въпросника и на личната карта. В приложение е публикуван списъкът на индустриалните предприятия, които са се ползвали от облагите на Закона за насърчаване на местната индустрия. Техният брой е 183 и са разпределени по окръзи.

Ключови думи:
Дата на публикуване: 2020-03-13
Свали пълен текст